back-to-storiesTerug naar verhalen

Stories

September 5 2024 - 3 min

Op de fiets naar de volgende cliënt

De zorgsector staat voor grote uitdagingen, van personeelstekorten en bezuinigingen tot de noodzaak om te verduurzamen en de vitaliteit van zorgmedewerkers te bevorderen.

De uitdagingen in de zorg

De zorgsector kampt met aanzienlijke uitdagingen als gevolg van bezuinigingen, personeelstekorten en de noodzaak tot verduurzaming. Zorgprofessionals worden steeds vaker geconfronteerd met een toenemende werkdruk en een afname van beschikbare tijd en personeel, wat kan leiden tot overbelasting en zelfs burn-out. Het is dan ook van cruciaal belang dat zorginstellingen alles in het werk stellen om uitval van hun medewerkers te voorkomen.


Daarnaast is verduurzaming met de invoering van de Green Deal Duurzame Zorg een belangrijk onderwerp geworden. De Rijksoverheid en betrokken partijen hebben afspraken gemaakt om de zorgsector op lange termijn zowel mensvriendelijk als milieuvriendelijk te maken. Dit omvat onder andere het verminderen van het gebruik van materialen en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een specifiek onderdeel van deze afspraken is het opstellen van een mobiliteitsplan met concrete doelen en maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen en ritten te verduurzamen.



Vaarwel auto?

Het terugdringen van CO2-uitstoot is, zoals eerder genoemd, een belangrijk onderdeel van de Green Deal Duurzame Zorg. Toch zien we dat de auto nog steeds veelvuldig door zorgmedewerkers wordt gebruikt om van en naar cliënten te reizen, vooral in de thuiszorg en ambulante zorg. Dit terwijl algemeen bekend is dat auto’s een flinke belasting vormen voor het milieu.


Bij Fietsned geloven we dat de fiets een praktische oplossing biedt voor zorgorganisaties, met name in stedelijke gebieden. Door drukte in het verkeer, files en beperkte parkeermogelijkheden verliezen zorgmedewerkers kostbare tijd. Tijd die juist goed besteed kan worden aan de zorg van cliënten. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoge kosten van autogebruik, zoals de aanschaf van voertuigen, parkeerkosten, brandstof, onderhoud en verzekeringen.



Fietsen: meer dan alleen een duurzame en kostenefficiënte oplossing

De fiets is niet alleen een duurzame en kostenefficiënte oplossing voor zorginstellingen, maar biedt nog veel meer voordelen. Hier zijn drie overtuigende redenen om de fiets te omarmen:


Tijdswinst: In drukke stedelijke gebieden is de fiets vaak sneller dan de auto, vooral bij korte afstanden. Zorgmedewerkers besparen hiermee kostbare tijd, die ze kunnen besteden aan wat echt belangrijk is: het bieden van zorg aan cliënten.


Vitaliteit: Regelmatig fietsen verbetert de fysieke conditie en draagt bij aan de gezondheid van medewerkers. Fitte zorgprofessionals zijn energieker, productiever en hebben een lagere kans op ziekteverzuim, wat de kwaliteit van de zorg op de lange termijn ten goede komt.


Besparen van ruimte: Fietsen helpen je ruimte te besparen. In tegenstelling tot auto’s, die veel parkeerplaatsen vereisen, nemen fietsen veel minder ruimte in beslag. Dit maakt fietsen een slimme keuze voor een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte.



Daarnaast is er tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan fietsen beschikbaar, in diverse soorten, maten en kleuren, afgestemd op verschillende behoeften en budgetten. Hierdoor is er voor elke zorginstelling een passende optie. Maar hoe zet je als zorginstelling de fiets optimaal in? We vertellen je er graag meer over.



Ontzorging dankzij een complete fietsoplossing

Als zorginstelling kun je ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen via lokale fietsenwinkels en het onderhoud en beheer in eigen handen te nemen. Dit kan echter leiden tot extra werk en hogere kosten. Je moet namelijk een systeem opzetten om bij te houden welke fietsen in gebruik zijn, hoeveel onderhoud ze nodig hebben en wie verantwoordelijk is voor het beheer. Doe je dit niet, dan kunnen fietsen tijdens onderhoud langer buiten gebruik blijven.


Bovendien kost het vaak extra tijd en moeite om fietsen die gerepareerd moeten worden van en naar de fietsenwinkel te vervoeren, aangezien lokale fietsenwinkels meestal geen onderhoud op locatie uitvoeren. Als een medewerker onderweg pech krijgt, moet je ook zelf voor vervangend vervoer zorgen, wat zelfs een directe impact heeft op de zorg voor cliënten.


Kiezen voor een complete fietsoplossing biedt hierin de uitkomst. Fietsen worden geleverd en onderhouden op locatie door gecertificeerde monteurs, waardoor jij er geen extra tijd aan kwijt bent. Je hebt nauwelijks omkijken naar je fietsenvloot. Bovendien kun je gebruik maken van pechhulp, zodat je zorgmedewerkers snel weer op weg zijn.


De complete fietsoplossing geeft je toegang tot een centraal systeem van dashboarding, waarmee je altijd precies op de hoogte bent van iedere fiets, op elke locatie. Zo heb jij volledig de touwtjes in eigen handen. Het dashboard biedt duidelijk inzicht in het gebruik en de kosten van je fietsenvloot. Handig, toch?


Maar het gaat verder dan dat. Fietsen, service, onderhoud en monitoring komen allemaal samen onder één dak. Zo zorgen wij ervoor dat jouw zorgmedewerkers veilig op de fiets blijven, cliënten de zorg krijgen die ze verdienen en jij volledig wordt ontzorgd. Dit alles met de persoonlijke aandacht, vakmanschap en kennis die je van ons mag verwachten.



In een notendop

Gezien de toenemende uitdagingen in de zorgsector biedt de fiets een verrassend efficiënte en duurzame oplossing. Door fietsen te integreren in je mobiliteitsbeleid, kunnen zorginstellingen niet alleen kosten besparen en de CO2-uitstoot verminderen, maar ook de vitaliteit van medewerkers bevorderen. En voldoe je aan de afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg.


Met een complete fietsoplossing heb je geen omkijken meer naar je fietsenvloot en kunnen zorgprofessionals zich richten op wat echt telt: de zorg voor hun cliënten.


Ben je benieuwd hoe de fiets het verschil kan maken voor jouw zorginstelling? Neem gerust contact met ons op. We adviseren en denken graag met je mee!

Deel