Stories
Wat is de beste manier om een fietsenvloot in te richten: kopen of leasen? Beide opties hebben unieke voordelen. In deze blog helpen we je om te bepalen welke keuze het beste bij jouw bedrijf past.
Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen van een eigen fietsenvloot. Of het nu gaat om het bezorgen van goederen, het aanbieden van fietsverhuur, het verbeteren van de lastmile-logistiek, of het gebruik van zorgfietsen door personeel om zich zelf naar zorglocaties te vervoeren, de fiets is het ideale, duurzame vervoermiddel.
Leasen betekent dat je fietsen gebruikt tegen een vast maandbedrag. Je wordt geen eigenaar, maar hebt de fietsen voor een afgesproken periode tot je beschikking. Bijvoorbeeld voor 24 maanden, 36 maanden of 48 maanden. Aan het einde van het contract kun je de fietsen overnemen, inleveren en/of een nieuwe leaseovereenkomst afsluiten.
Leasen biedt daarnaast een aantal praktische voordelen. Zo zijn de fietsen vaak verzekerd tegen schade en diefstal, en profiteer je van de schaalvoordelen van de leasemaatschappij, waardoor verzekeringen en service voordeliger uitvallen. In veel gevallen ben je ook verzekerd van vervangend vervoer bij schade of pech. Onderhoud en reparaties worden echter vaak niet meegenomen in het leasecontract, maar kunnen als een los pakket worden aangeboden, waardoor bedrijven de flexibiliteit hebben om deze diensten apart te regelen.
Met leasen kies je voor flexibiliteit en gemak: je kunt eenvoudig de nieuwste modellen inzetten en de fietsenvloot aanpassen aan de groei of veranderende behoeften van je bedrijf. Bovendien weet je met een vast maandbedrag precies waar je aan toe bent.
Geen hoge startkosten: Ideaal als je je kapitaal liever ergens anders inzet.
Volledige ontzorging: Verzekering, onderhoud en reparaties zijn vaak inbegrepen.
Flexibiliteit: Altijd toegang tot de nieuwste modellen en eenvoudig aan te passen aan veranderende behoeften van je bedrijf.
Financiële duidelijkheid: Eén vast bedrag per maand, zonder verrassingen op het gebied van onderhoud of onverwachte kosten.
Focus op je kernactiviteiten: Jij richt je op je business; de leasemaatschappij regelt de rest.
Duurder dan kopen: Leasen is vaak duurder dan het kopen van de fietsen, wat voor veel bedrijven een belangrijk nadeel kan zijn.
Geen eigendom: Na afloop van de leaseperiode ben je de eigenaar van de fiets niet, tenzij je ervoor kiest om de fiets tegen een restwaarde te kopen
Contractgebonden: Je zit vast aan een contract voor de afgesproken looptijd, wat minder handig kan zijn als je plannen veranderen.
Kies je voor kopen, dan word je direct eigenaar van de fietsen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je het kapitaal beschikbaar hebt en geen afhankelijkheid wil van een derde partij.
Direct eigendom: Wanneer je de fietsen koopt ben je gelijk eigenaar van de fiets(en) en kan je hiermee doen wat je wilt.
Lagere kosten op de lange termijn: Bij goed onderhoud kan de fiets jarenlang meegaan, waardoor de kosten op de lange termijn lager uitvallen.
Geen contracten: Je bent vrij van verplichtingen of looptijden, wat je meer vrijheid geeft.
Hoge initiële investering: Het kopen van fietsen vereist een flinke eenmalige investering, waardoor kapitaal uit je bedrijf wordt gehaald.
Onvoorspelbare onderhoudskosten: Je weet vooraf niet wat de kosten voor reparatie en onderhoud zullen zijn, waardoor deze mogelijk hoger kunnen uitvallen dan verwacht.
De keuze tussen kopen en leasen hangt dus af van jouw specifieke situatie. Leasing biedt flexibiliteit, ontzorging en de mogelijkheid om kosten te spreiden, terwijl kopen aantrekkelijk is voor bedrijven die direct eigenaar willen zijn en over voldoende kapitaal beschikken.
Ben jij er nog niet uit? Wij helpen je graag de beste oplossing te vinden. Of je nu kiest voor leasen of kopen, wij bieden altijd een fiets oplossing die past bij jouw zakelijke behoefte. Zo helpen wij je vooruit!
Deel